Uw winkelwagen is leeg
Wanneer je je iets meer verdiept hebt in koffie zal je ongetwijfeld de term ‘specialty coffee’ gehoord hebben. Speciality coffee is een bekende term in de koffiewereld en staat voor koffiebonen van de allerbeste kwaliteit.
In dit artikel zullen we uitleggen waar koffiebonen aan moeten voldoen om het label met specialty coffee te bemachtigen.
De term 'Specialty Coffee' is bedacht door Erna Knutsen in 1974. Met dit label weet de consument dat het om de allerbeste kwaliteit gaat en dat hier een prijskaartje aan zit.
Slechts een klein deel van de totale koffieproductie wereldwijd val onder specialty coffee.
De SCA (speciality coffee assosciation) heeft bepaalde richtlijnen opgesteld voor specialty koffie. Om de titel specialty koffie te mogen dragen zal de koffie aan een sterk aromatische smaak moeten voldoen.
Deze aromatische smaken worden alleen bereikt met arabica koffiebonen en komen vaak alleen tot stand in microklimaten.
In totaal zijn er 100 miljoen mensen die financieel afhankelijk zijn van de productie van koffie. Net als de totale markt van koffie is specialty coffee groeiende. Steeds meer koffiedrinkers zijn bekend met specialty koffie en zijn bereid extra geld neer te leggen voor koffiebonen van hoge kwaliteit.
Om tot specialty coffee te komen moet iedereen in de productieketen optimaal presteren: de koffieboer, de branderij en de barista. Dit is de reden dat je specialty koffie vaak ‘direct trade’ is. Zo krijgt de boer een eerlijke prijs en heeft de koffiebrander invloed op de smaak.
Er zijn 11 criteria opgesteld waar specialty coffee aan moet voldoen. Deze criteria worden wereldwijd erkend, omdat deze opgesteld zijn door SCA (een erkende associatie die de kwaliteit van koffie wereldwijd waarborgt). Tijdens het cuppen (proeven en beoordelen) van de koffie worden de 11 criteria beoordeelt:
De ene criteria weegt zwaarder dan de ander. Uiteindelijk wordt de geproefde koffie beoordeelt op deze 11 criteria en kan het een puntenaantal van 100 behalen. Het proeven noemen we cuppen.
Koffie die beoordeelt wordt met 90 tot 94 punten wordt premium speciality coffee genoemd en koffie van 95 tot 100 punten super premium speciality coffee.
Zjee Café's specialty coffee bonen behalen een score tussen de 92 en 94. Daar zijn wij enorm trots op. Want je ziet in onze webshop namelijk niet alleen uit welk land deze koffiebonen komen en welke roast. Zjee Café is ook transparant in hoe de koffieboeren heten, welke regio of streek de koffie komt, welk wasproces deze heeft gehad en foto's van de plantages, koffieboeren en omgeving van het land. Zeer interessant. Daarom ook de koffie die jouw verhaal vertelt.
Wij werken ook alleen maar met specialty coffee, dit heeft echt te maken met dat wij ijzersterk geloven in dat wij de wereld mooier kunnen maken als we letten op duurzaamheid en transparante productieindustrie. Iedereen verdiend een goede prijs voor hard werken en zeker als je in een land woont waarbij alleen jouw koffieplantages hebt om geld mee te kunnen verdienen. Je plukt alle bessen met de hand en hoopt elk jaar weer op goede oogst. Geen goede oogst = letterlijk geen inkomen. Door de grote klimaatsverandering komen meer dan de helft van de lokale koffieboeren in financiële problemen. Lets help them!
Onze missie is een eerlijke financiële verdeling op de wereld en de dagelijkse routine verduurzamen. Dit doen wij door het serveren en leveren van eerlijk geproduceerde Specialty Coffee bonen. Lokaal verbouwd en lokaal gebrand.
Telefoonnummer: Email: Bezoekadres: Postadres:
Contactgegevens:
Capelle aan den IJssel